Kur'an'ın İkliminde

 

65.Talak Suresi

BismillahirRahmanirRahim

1.Ey Nebi! Kadınları boşadığınız zaman müddetleri üzere boşayınız ve müddeti sayınız. [1] Rabbiniz Allah’a bilinçli duyarlı olunuz. Apaçık bir edepsizlik durumu yoksa[2] onları evlerinden göndermeyiniz, onlar da çıkıp gitmesinler.[3] Bunlar Allah’ın sınırlardır. Kim Allah’ın sınırları aşarsa kendisine zulmetmiş olur. Bilemezsin belki de Allah bundan sonra yeni bir durum ortaya çıkarır.

2.Müddetlerine ulaştıklarında onları ya iyilik olarak kabul gören bir durum üzere tutunuz ya da onlardan iyilik olarak kabul gören bir durum üzere ayrılınız.[4] Sizden olan iki adil şahit bulundurun. Şahitliği Allah için gereğince ifa edin. Allah’a ve ahiret gününe inanan kimseye vaaz olunan budur. Allah’a bilinçli duyarlı olana bir çıkış sunar.

3.Onu[5] hiç beklemediği yerden rızıklandırır. Kim Allah’ı vekil edinirse O, ona yeter. Allah emrini yerine ulaştırır. Allah her şeye bir ölçü kılmıştır.[6]

4.Kadınlarınız olarak adet görmekten ümit kesenlerin eğer tereddüt yaşarsanız[7] müddetleri üç aydır.[8] Bu süreç neticesinde[9] adet görmemiş olanların müddeti de üç aydır.[10] Hamile olanların müddetleri doğum yapmalarıyla tamamlanır.[11] Kim Allah’a bilinçli duyarlı olursa Allah ona işinde bir kolaylık kılar.[12]

5.Bu, Allah’ın size indirdiği emridir. Kim Allah’a bilinçli duyarlı olursa onun ödülünü artırır.

6.Boşanma müddetinde olan kadınlara oturduğunuz yerde imkânlarınız ölçüsünce oturma imkânı sağlayın. Onları sıkıştırmak üzere zorluk çıkarmayın. Eğer hamile iseler doğum yapmalarına kadar onlar için gereğince sunumlar yapın. Eğer çocuğu sizin için emzirirlerse ücretlerini verin. Birbirinizden iyilik olarak kabul gören bir durum üzere isteklerde bulunun. Eğer anlaşmada zorluk yaşarsanız baba hesabına çocuğu bir başkası emzirir.

7.Geniş imkânı olan imkânına göre sunum yapsın. Rızkı dar olan Allah’ın verdiği kadarınca sunum yapsın. Allah kimseye verdiği kadarından fazla sorumluluk yüklemez.  Allah zorluktan sonra bir kolaylık sağlar.

8.Rablerinin ve resullerinin emrinden çıkan nice memleketleri çetin bir hesaba çekmişizdir ve onlara görülmedik bir azabı tattırmışızdır.

9.İşlerinin vebalini tatmışlardır, işlerinin sonu hüsran olmuştur!

10.Allah onlar için çetin bir azap hazırlamıştır. Ey yaklaşımı makul olan inananlar Allah’a bilinçli duyarlı olunuz!  Allah size bir zikir indirmiştir![13]

11.İnanan ve uygun davranışlarda bulunanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak üzere Allah’ın apaçık delillerini size okuyan bir resul göndermiştir. Kim Allah’a inanır ve uygun davranırsa onu içerisinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır. Orada ebedi kalıcı olacaklardır. Allah ona gereğince rızık lütfetmiştir.

12.Allah yedi göğü ve yer olarak onların bir benzerini yaratandır. Allah’ın her şeyde takdiri olduğunu ve ilim olarak her şeyi kuşattığını bilmeniz üzere iş bunlar arasında sürüp gitmektedir.


 

[1] Hayız görenler açısından birliktelik yaşanmamış bir temizlik süreci içerisinde boşayın ve üç temizlik dönemi son bulmasına yani üçüncü hayız dönemi başlangıcına kadar sayın. Hayız görmeyenler açısından tam üç aylık bir sürece göre boşayın. Bak bakara 228- 237/ Talak 1-4

[2] Net ortada olan bir zina, bir fuhuş durumu olmaması halinde

[3] Bazıları boşanmış kadınlara günlük hayat gereği dahi evden çıkma izni verilmemesi gerektiği yani adeta eve hapsolmaları gerektiği şeklinde bu ayeti yormaya çalışıyorlar. Oysa ayet evlilik bağının iddet süreci dolmadan ortadan kalkmış olmayacağına binaen evlerini terk etmemeleri gerektiğine vurgu yapmaktadır. Yoksa günlük hayat aynen devam edecek ve her zamanki gibi hayatın içinde olacaklardır.  Ayetin sonunda “Bilemezsin belki de Allah bundan sonra yeni bir durum ortaya çıkaracaktır” buyurulmasın da kastın bu olduğunu net ortaya koymaktadır.

[4] Müddet dolduğunda karar tescillenir. Müddetin dolma durumunu sayma ve tescil açısından talakın başlangıcında da tescil gerekir ki yine şahitlerle gerçekleştirilecek bir durumdur. Yani ya devam ya da tamam denir. Bu karar şahitlerle karara bağlanır. Müddet dolduğu halde bir karar verilmezse bu durumda erkek eşine dönme hakkını kaybetmiş olur ve boşanma gerçekleşir. Eğer bu müddeti olan boşama ise yani birinci ya da ikinci boşama ise “Bakara 29: boşama iki defadır” ayeti gereği karşılıklı rıza ile evlilik yine tesis edilebilir. Ama bu sadece erkeğin isteğiyle değil ilk evlilikte olduğu gibi iki taraflı bir irade ile gerçekleşebilir. Eğer üçüncü boşama ise o zaman bu boşamada müddet olmadığından ayrılık hemen gerçekleşir ve “Bakara 30. Ayet gereği artık iki tarafın karşılıklı iradesi olsa bile yeniden evlenemezler. Bu durumda hile olarak değil de hayatın doğal şartları içinde kadın evlenir ve planlanmamış bir doğal süreçte ölüm ya da başka bir sebeple ikinci kocadan da ayrılma durumu olursa o zaman kadın eski kocasıyla karşılıklı rızaya dayalı bir akitle yeniden evlenebilirler. Müddetin başlangıcının ve sayılarak sonunun tespiti noktasında esasen bu işin devlet olarak aile mahkemesinde bir boşama süreç durumu olarak hukuken tescil edilmesi en uygun yaklaşım olur. 

[5] Allah’a bilinçli duyarlı olanı

[6] Yani Allah her şeyi bir yasaya bağlamıştır.

[7] Yani hayızdan kesilip kesilmediklerinden emin olamazsanız, yani düzensiz bir durum oluşması bu konuda sizi şüpheye düşürürse demektir. Bu cümledeki İN İRTEBTUM ifadesi çok önemlidir. Zira bu ifadeden anlıyoruz ki hayızdan kesildiğinden emin olunmayan durumlarda yani adet düzeninde bozukluk olması sebebiyle sürecin bozulması durumunda üç aylık bir süreç geçerli olacaktır. Zira İN İRTEBTUM yani şüpheye düşerseniz ifadesinden anlıyoruz ki hayızdan kesilme gerçekleşmemiş de olabilir. Yani devamında durumun düzensizlikten kaynaklanan bir şüphe olduğu ama gerçeğin aslında hayızdan kesilme olmadığı da ortaya çıkabilir.

[8] Yani böyle bir düzensizlik halinde boşanma müddeti üç temizlikten hayıza geçme süreci yerine talakın başlangıcının tescilinden itibaren toplamda üç ay olarak hesaplanır.

[9] Ayette “lem yehızne” geçtiği için emsile kalıbı olarak cehdi müstağrek değil cehdi mutlak sığasında olduğundan “Bu süreç neticesinde” kaydını düştük. Zira cehdi müstağrek olsa idi tüm geçmiş zamanda adet görmemeyi ifade edecekti. Ama cehdi mutlak olduğundan tüm geçmiş zamanı değil ayette “eğer tereddüt ederseniz” diye kayıt düşülen boşama müddetinde ortaya çıkan bir durumu ifade etmektedir. Bu bakımdan bu ayetten hiç hayız görmemiş yorumu yapılarak küçük çocukların evlendirilmesine cevaz üretilemez.

[10] Yani hayızdan kesildikleri kesinleşenlerin de süreçleri üç aydır. Birinci kısım şüphe durumunu ikinci kısım kesinleşmiş durumu ifade ediyor. 4. Ayet Hayız iddeti mümkün olmayan durumlarda düzensizlik olsun gerçekten hayızdan kesilme olsun fark etmez boşanmanın gerçekleşme süreci üç aydır diyor. Bu ayetin çocukların evlendirilebileceği ile yakından uzaktan bir alakası yoktur. Ayet evli kadınların boşanma süreçlerinde üç kur ayetine göre boşanmaları gerçekleşemeyecek olması durumunda üç kur yerine üç ay beyanını getirmektedir. Kur’an’a göre zaten evlilik çağına ulaşmak diye bir şey vardır. Bu bakımdan çocukların evlendirilmesi diye bir hükmü bu ayetten devşirmeye çalışmak Allah’a din öğretmeye kalkışmak ve muhkemleri esas almamak müteşabihlerin peşine düşmektir.

[11] Bu tereddüt oluşan müddet sürecinde düzensizlik hali belirirse de neticede adetten kesilme kesinleşse de müddetleri üç ay olarak belirlendikten sonra eğer hamile olduğu anlaşılırsa o takdirde müddet ay ya da hayızdan temizliğe geçiş olarak değil de doğum olarak belirtiliyor.

[12] Yani Allah sorumlu davrananlar için zorluk yönünde değil kolaylık yönünde irade ortaya koymaktadır.

[13] Allah Kur’an’ı hatırlatıcı bir sunum olarak zikir diye isimlendirmektedir.

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
                                              
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Mustafa Arıcan Ayas

Free Web Hosting