Kur'an'ın İkliminde

 

85.Buruç Suresi

BismillahirRahmanirRahim

1-Dikkat çekilesi yıldız kümeleriyle yüklü gök

2.Ve vaad olunan gün

3.Ve tanık olan, tanık olunan şey

4.Ki kahrolup gittiler tutuşturanlar o hendekleri!

5.Yakıtı tutuşturulmuş ateş olan o hendekleri!  

6.Vaktiyle onun başında oturdular!

7.İnananlara yaptıklarını seyre durdular!

8.Sırf her şeye güç yetiren ve değerlendirmeyi uhdesinde tutan Allah’a inanıyorlar diye inananlardan intikam almaya koyuldular.

9.Ki göklerin ve yerin hükümranlığı O’na aittir! Allah her şeye şahittir!

10.İnanan erkek ve inanan kadınlara acı tecrübeler yaşatıp da sonra tövbe etmemiş olanlar için cehennem olacaktır, yakıcı azap olacaktır!

11.İnanan ve uygun davranışlarda bulunanlar için içerisinden ırmaklar akan cennetler olacaktır. İşte büyük kazanç budur.

12.Rabbinin yakalaması elbet şiddetlidir!

13.O’dur oluşumu başlatan, dönüştürüp tekrarlayan.

14.O’dur bağışlayıcı olan, sevgi dolu olan.

15.O’dur hükümranlığın sahibi, şanı yüce olan.

16.O’dur amaç edindiğini gerçek kılan.

17.Orduların durumundan haberin var mı?

18.Firavun ve Semud’un ordularından?

19.Hayır! İnkârcı olanlar bir yalanlama içindedirler. 

20.Allah onları ardınca çepeçevre kuşatmıştır.

21.Hayır! Bu, yüce değerler sunumu bir Kur’an’dır.

22.Korunmuş bir kapsamdadır.[1]


 

[1] Tam çevirisi şöyle olabilir: O korunmuş levhadadır. Bu ayette kastedilenin ne olduğu noktasında yorumlara bakıldığında susulduğu ve “kastı bize malum değil, anlamı Allah’ın bilgisindedir” yorumları yapıldığı görülecektir. Bağlam olarak okunduğunda Kur’an’ın korunmuşluğuna vurgu olduğu açıktır. “Levh” kelimesi mastar isim olarak okunduğunda bir şeyin belirmesi, açığa çıkması anlamındadır. Fiil olarak şimşeğin çakması, susuzluğun yüze yansıması, yıldızın ışık saçması gibi anlamlarda kullanıldığı görülecektir. İsim olarak levha, yazıt, tabaka, hava, atmosfer gibi anlamlara gelmektedir. Tüm bu anlamlarda aslında bir yansıma bir algı bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu merkezden bakıldığında bir şeyin kendisinin zikredilip işlevinin vurgulanması belirtilmektedir. Bir şeyin kendisinin zikredilip içeriğinin işlevinin kastedilmesi edebi sunumu dikkate alındığında mesajın yazılı olduğu kayıtlar zikredilip içeriğe vurgu yapılmış olması ortadadır. Türkçede Sobayı yakmak ifadesinde olduğu gibi bir okuma düşünülebilir. Sobayı yakınız ifadesinde sobanın kendisinin değil içeriğindeki yakıtların yakılması istenmektedir. Sobanın işlevi ısıtmak olduğundan ve ısıtmayı içine konan yakıtların yanmasıyla gerçekleştirdiğinden böyle bir ifade kullanılmaktadır. Burada da kayıt tutulan yazıtlarda asıl olan mesaj olduğundan ve kayıt ortamında amaç mesajı sunmak olduğundan bu ifadeyle mesajın korunmuşluğuna vurgu olduğu açıktır. Kur’an okuyucusu için önemli olan mesajı almak olduğundan ve mesaja odaklanan açısından, öğüt alacak açısından Kur’an’ın kolaylaştırılmış olduğu ayetlerle sabit olduğundan (Bakınız kamer 17 22 32 40) biz “levh” kelimesini hava, atmosfer anlamları üzerinden mecaz olarak okuduğumuzda Kur’an’ın ikliminin, içeriğinin, mesajının korunmuşluğu vurgulanıyor diyebiliriz. Kişi öğüt almak için Kur’an’ın iklimine girerse o korunmuş iklimi mutlaka teneffüs edebilecektir. En doğrusunu Rab Teâlâ bilir.

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
                                              
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Mustafa Arıcan Ayas

Free Web Hosting